Пътуваща изложба „Да спасим планетата!“

В края на октомври 2013 г. Франкофонският център за академично качество в СУ „Св. Климент Охридски“ (ЦАК) прие пътуващата изложба на плакати „Да спасим планетата!“.

IMG_0793

Между февруари и април 2013 г. Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа (ФРЕЦЦИЕ) в сътрудничество с Посолството на Конфедерация Швейцария в България, Федерация Валония-Брюксел, Езиков център към Женевския университет, Център за активно езиково и медийно обучение CAVILAM към Алианс Франсез и Франкофонски институт за устойчиво развитие, организира и проведе конкурс за плакат под надслов „Да спасим планетата!“. Изучаващи френски език младежи от 18 до 23-годишна възраст от държавите от Централна и Източна Европа бяха поканени да изразят в картини, рисунки и колажи в плакатен формат своето виждане за наложителната необходимост днес повече от всякога да се съхранява и развива зеленото богатство на планетата. От представените 32 авторски плаката международното жури избра 20, които станаха част от пътуваща изложба. Първа награда в конкурса бе присъдена на българска участничка — студентката от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” Моника Бъчварова — за „оригиналното и въздействащо послание“ на творбата ѝ.

Многоцветната и ярка изложба създава атмосфера на съпричастие към опазването на планетата Земя и приобщава посетителите към активната дейност на Международната организация на Франкофонията (МОФ) в подкрепа на устойчивото развитие и опазването на околната среда.

OIF_rvb_couleur

Пътуващата изложба беше представена на 26 октомври 2013 г. пред обучители франкофони, членове на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Тя предизвика голям интерес и много положителни отзиви. Изложбата получи и значим международен отглас, когато на 2 и 3 ноември 2013 г. беше посетена от голяма група участници в юбилейна международна научна конференция в СУ. Предстои още едно мащабно представяне на пътуващата изложба в началото на декември пред широката академична общност.

Междувременно, множество студенти франкофони от различни факултети и специалности в СУ „Св. Климент Охридски“ постоянно разглеждат изложбата, а преподаватели организират разнообразни и богати педагогически дейности във връзка с нея: обсъждане на изложените плакати, дискусии по свързани с екологията теми, писане на есета.

Изложбата ще остане в ЦАК до края на декември 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *