За нас

Добре дошли на сайта на Катедра „Романистика“ към Факултет по класически и нови филологии, Софийски университет „Свети Климент Охридски“!

 

Ръководител: Доц. д-р Георги Жечев

Инспектор: Д-р Жулиета Борин
Кабинет 170; ЦАК
тел. (359 2) 9308 281; (359 2) 9308 437
Email: romanistika.su@gmail.com

Година на създаване: 1923 г.

Френска филология: 1923 г.
Италианска филология: 1942 г.
Румънска филология: 1983 г.

Катедрата включва три самостоятелни специалности: Френска филология, Италианска филология и Румънска филология.

Специалност „Френска филология“ подготвя бакалаври, специалисти по френски език, френска литература и франкофонски цивилизации. Бакалаврите могат да получат и педагогическа квалификация с право да работят като учители. След бакалавърската степен специалността предлага две магистърски програми: „Превод“ (с английски и френски език) и „Франкофонски изследвания“.

Специалност „Италианска филология“ подготвя специалисти бакалаври по италиански език и литература, както и учители за образователната система в България. След бакалавърската степен специалността предлага магистърска програма „Антропологически изследвания на Средиземноморието и Балканите: Италия – България“.

Специалност „Румънска филология“ подготвя специалисти бакалаври по румънски език и литература. Обучението тук е обвързано с проблемите на балканистиката и романистиката в областта на езикознанието, литературознанието и историята.

И трите специалности осигуряват възможности за частично обучение в страните на изучаваните езици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *